21. jan, 2019

Fullmåne måndag med blodröd måne.

Godmorgon och välkomna in till en ny vecka.

En lite grumlig morgon är det här i Dunshult, jag som hade hoppats på att få se en glimt av den blodröda månen och ut med kameran för att få den på bild. Men nehej, här är disigt blågrått vackert, himlen skiftar i lila, blå rosa färger i det disiga otydliga. Och träden dallrar av frost som blir till is.

Så här sitter jag och skriver några rader till er.

Veckans affirmation: "Jag ser klart och tydligt mina behov och tillgodoser dom med lätthet utan att skada någon annan."

För några av er känns denna affirmation självklar och enkel, men för mig drar den upp många känslor. Året 2006 gick jag på en föreläsning om Zencoachning med Kåre Landfall, hans blåa ögon druknade jag i men kanske inte riktigt just då på det sätt som det låter.

Han sitter där med oss, kanske tjugo stycken person och berättar om att vi har behov. Självklart visste jag att jag behövde äta, sova, klä på mig, ja, ni vet dom grundläggande behoven. Men under tiden han talade insåg jag att jag hade andra behov som jag aldrig tagit på allvar eller ens velat inse att de fanns där. Han väckte mig till insikt i så många saker på djupet i mig själv som jag förvägrat mig att se.

Det blev svårsmält, nästan ohanterbart. Jag ville lära mer, ville höra och förstå mer och mest av allt ville jag lära känna mig själv. Inte bara lyfta upp problem angående sådant som jag varit med om och som smärtade. Utan nu när jag sedan länge börjat med personlig utveckling ville jag ett steg längre, jag ville se mig. Vad behövde jag för att må bra på riktigt?

Det blev kurs med Kåre eller mest kanske med mig själv och jag fick lära mig om det som i Sverige ofta kallas för Giraffspråket men som egentligen heter Nonviolent communication. Hur vi talar med varandra med respekt inför den andra, hur vi ser oss själva och lär oss att uttrycka våra behov och framför allt att se dom.

När det kommer till kritan så är det ingen annan än du själv som kan och vet hur dina behov behöver tillgodoses. Så när vi arbetar med våra behov är det omöjligt med jämförelse oss emellan. Visst det finns behov som gäller oss alla som t.ex. att bli hörd, sedd att få synas. Men det finns också behov som egen tid, kreativitet, gemenskap, självbestämmande m.m. Många behov finns det.

När vi inte vet om våra behov blir de till instängda känslor som aldrig kan uttryckas. Men som ändå ligger där och pyr och gör oss sårbara och ledsna. Självkännedom gör oss fria som individer och när vi så förhåller oss till oss själva och inte lägger våra känslor av olika slag på andra människor utan ser det som ligger bakom och i oss. Undviker vi krig både i det inre och yttre.

Ja, detta ämne är stort, så jag stannar här för nu och önskar att du läser affirmationen, skriver den, säger den och lever med den en månad för jag vet att om du verkligen har förstått det som jag här har velat förmedla då kommer den att öppna en ny värld för dig. En värld med dig själv i fred.

 

Med kärlek

Greenleaves Andersson