22. dec, 2018

En magisk dag i sorg och glädje

Igår var det en magisk dag, med både sorg och glädje.Jag fick närvara vid en kär väns begravning och uppleva hur min värld, hennes värld och kyrkans värld förenades.
 
Det var så varmt, så deltagande och rörande att det verkligen kändes som en underbar hyllning till min vän och hennes liv.
 
Jag är så tacksam över att ha fått uppleva detta och för att hennes sista jordliga stund blev så kärleksfull.
 
Så kom jag efteråt in till Växjö för att närvara vid en demonstration för miljön och naturen utanför Kommunhuset. Vi möttes vi sjöng och politiker blev inbjudna till möten som vi har framöver. Jag vet att de kommer att ta sin plats och visa att de bryr sig. De som faktiskt gör det, och de är många, många fler än de som syns.
 
När så vi skiljdes tog mig bilen och mannen upp till Ica Maxi och frukt och grönt avdelningen. Där får jag möta värme och omtanke på ett sätt som jag aldrig trodde skulle kunna vara möjligt inne i en stor butik.
 
Så här gick det till!
 
Står vid de ekologiska tomaterna som vilar i papperslådor. Dessa papperslådor brukar tyvärr förkorta livslängden på tomaterna så jag brukar kolla botten för att vara på den säkra sidan. Vill helst inte få med mig hem mat som bara blir till att slänga.
 
Jag omtalar den blöta pappförpackningen för en kvinna i personlen på frukt och grönt. Önskar att jag tagit hennes namn, men nej.
 
Hon öppnar förpakningen och tomaterna är ok alla utom en, så jag erbjuder mig att köpa de fyra tomater som är ok i förpackningen. Svaret förbluffar mig; - Hon säger, jag säljer dem helst inte, för då något är dåligt tas det bort och det som går att äta det sänder vi vidare ner till Diakonicentrum, till dem som är hemlösa och utan mat och pengar. De brukar uppskatta det så mycket. Vi skänker så mycket vi kan av det som blir osäljbart men ändå är ok, av olika saker.
Jag står där stum och förvånad, känner hur det börjar porla i mitt hjärta över hennes ord.
Så fortsätter hon, Du vet, vår chef, ägaren till butiken han vill att vi har full fokus på kunden, och för att vi skall orka med att göra vårt bästa har han gett oss möjligheten till att få fritt träningskort, få tid till att tala med kunden utan stress. Gå våra rundor i butiken och bara njuta, samtala och vara med våra kunder. Vi får så mycket bra för oss i personalen, han tar verkligen hand om oss, så det är en underbar butik och arbetsplats.
 
När hon är färdig står jag med tårar i ögonen, känner en sådan lycka och glädje över det hon berättat att jag känner att jag bara måste få dela det vidare.
 
Det finns ingen tvekan om var jag vill handla framöver. En butik och person som verkar på det sättet är värd alla kunder i världen. Så Ica MAXI i Växjö- God Jul och Gott Nytt År! Vi ses 2019