2. okt, 2017

En kväll jag sent skall glömma

En kväll jag sent skall glömma.

Morgon- vandring- sol- frukost
Så har många av mina morgonar sett ut under dessa 30 dagar. 30 dagar som bara svischat förbi.

Jag har vandrat denna dag i vetskap om att den är min sista långvandring på El Camino på ett bra tag. Imorgon blir vandringen kort bara 12 km till Katedralen i Santiago. 12 km kvar- till Santiago de Compostela. Men frågan kan ställas är det målet.

Svaret ligger i frågan som ju aldrig hade behövt ställas om det varit den enda anledningen till att göra denna vandring. För mig är svaret Nej. Målet för mig har varit och är vägen, för vägen har gett mig tiden till att vara med mig själv. Hitta min egen takt och rytm, vägen har varit upp och ner hit och dit men alltid nävarande alltid krävande min uppmärksamhet och tidvis tvingat mig till nutid.

Att lyssna, titta, njuta, höra, smaka och uppleva El Caminon. Att uppleva och förstå pilgrimens vandring som faktiskt bara kan förstås genom att ta på sig skorna och vandra långt. Varför? Jo, vi är olika med olika behov och ryggsäckar (nu menar jag inte Haglöfs m.m.) utan den personliga.

Min El Camino har varit, sakta, långsamt ta in naturen känna samhörigheten. För mig ger jorden, bergen, skogen, ängarna och hagarna lindring. När jag närmar mig staden med bruset och folksamlingarna känner jag att jag snabbt vill därifrån. Även om staden bjuder på mycket som är bra är min själ aldrig nöjd när jag är där.

Långsamt hämtade jag hem de delar av mig som speedats upp och sprungit fortare än jag hunnit med. Om jag rusat hade fler delar försvunnit och jag hade ändå mer tvekat i mig själv. Nu vet jag att även om jag går långsamt fram så kommer jag att nå mitt mål, oavsett målets innehåll eller betydelse för någon annan. Jag kan aldrig ta på mig ett mål som jag inte själv har valt. Jag kan välja att göra någon annans mål till mitt eget men även det är ett val i sig.

Så när jag imorgon med min o Guds hjälp vandrar in i Santiago de Compstela har jag redan klarat av mitt mål, att hela mig själv och plocka ihop mina delar. Så målet Santiago de Compostella är som ett intyg på min vandring och ett erkännande av min pilgrimsresa i mitt inre och yttre. Det är väldigt fint och betydelsefullt det också.

12 km bäst att börja tidigt för pilgrimsmässan börjar vid 12.00.

Tills vi hörs igen önskar jag dig en god natts sömn med drömmar som tar dig med ut på din egen vandring.

Med kärlek
Greenleaves Andersson