Min vandring i det inre och yttre

6. sep, 2018

Det är händelserika dagar här. Fridfulla men aningen komplicerade. Att vandra i ett för tidigt höstligt landskap är ljuvligt. Jag måste säga att Öland alltid är underbart. 

Att se alla barrträd i brun skrud känns i hjärtat. Denna sommaren har varit både himmel och helvete i mina ögon. Jag har uppriktigt svårt för höga temperaturer ute. Jag somnar, blir slö orkar ingenting.

Så jag kände en ofattbart stark längtan efter naturen, det öppna landskapet och vinden i mitt hår.

Jag får det nu och jag njuter.

Det komplicerade ligger i att så mycket mer än jag trodde har stängt igen för säsongen. Ja, jag kollade innan jag åkte, men även det som skulle vara öppet var stängt. Vilket gjort att sovplats och mat har behövt annan planering och oväntad hjälp.

Efter att jag åkt med min man upp till Växjö tog jag tåget till Kalmar och buss upp till byxelkrok. Från Löttorp åkte jag närtrafik, det blev en taxi och ett underbart möte med kvinnan som körde.

En som barn bodde hon i Stockholm och hade mormor på Öland. Det blev upprinnelsen till ett liv med man och barn på Öland. Hon talade sig varm om den västra sidan på Öland, där jag skulle kunna vandra utmed havet ända ner till Äleklinta.

Jag svarade som det var att jag hållit mig undan den västra sidan till förmån för den lugna karga östra sidan på Öland. Den sidan som jag älskar att vara på.

Men jag visste också att jag bestämt mig för att vandra utmed havet på Norra Öland. Pågrund av att jag inte hittade något boende i Byxelkrok vandrade jag ut ca 6 km till Hälluddens stugby. Inte på vinst och förlust utan jag bokade en stuga via Booking.com.

Allt lugnt så långt. Men väl där finns inga människor, jag ringer ett nummer och via telefon löser sig mycket. Men någon mat fanns inte. Hu jeda mig!

Då klurar kvinnan som driver Hälludden och berättar att det finns en person till som hyr. Han skall komma med lite mat til mig. Så får jag köpa lite ägg smör, bröd och pålägg. Mums så gott. Kokar ett extra ägg som får bli till mat längs med vägen.

Hon berättar att på östra sidan finns inga boende och matställe som är öppet på en väldigt lång sträcka.

Så jag vandrar tillbaka till Byxelkrok tar mig en morgonfika och pratar med kvinnan i Grillkiosken, som även säljer kaffe och kanelbulle. Hon berättar att på Norra Öland bor det ca 150 personer året om. Att hon stänger grillkiosken den sista september men tillägger hon Ica finns ju kvar. Det är en högmedelålder på de boende och de som bor här arbetar som hantverkare eller inom äldrevården.

Jag får en mörk bild uppmålad för mig och ser framför mig hur Norra Öland avfolkas, precis som Norra Sveriges inland gör. Under hela min vandring här förföljer mig Oskarshamns kärnkraftverk, som ligger nästan rakt över. Tanken på hur det skulle kännas att leva med den framför min syn varje dag får mig att rysa. Inom mig undrar jag om just kärnkraftverket har samma inverkan på andra människor som det har på mig. I så fall är det inte konstigt att det avfolkas. MEN det är så sorgligt, att en av dom finaste öarna och landskapen har så lite service och åretrunt boende befolkning. Här finns en underbar natur "olika mången annan".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20. aug, 2018

Förra veckans affirmation känns så viktig så jag lägger den här för att bevaras under tid så du kan läsa den om och om igen, och även jag.

"Mina känslor är värdefulla vägvisare på min väg"

 

Det vi lär oss om oss själva är för det mesta att Hålla våra känslor i chack. 
Just detta förhållningssätt skapar fullständig kaos inombords.

Själens uttryck tystas, det lilla barnets gråt blir något fel och fult. Trots att det föddes i ljuset öppen i sin kommunikation med Gudinnan och hela Universum genom det.

En människa i sin öppenhet vet att en tår kan komma såväl i glädje som i sorg. Men glädjetåren jublar vi inför och vänder oss så bort i vämjelse inför tåren sprungen ur sorg.

Vi föds med känslor och vi dör med känslor. Varför inte tacka dem istället för att gömma dem? Varför inte älska dem alla istället för att skämmas för dem.

Med inkännande och kärlek kommer vi långt så långt att vi kan älska oss själva precis som vi är.

Det går inte utan känslor- för då vet vi inte vad kärlek är.

 

Så för oss att bara känna gör oss mer i harmoni med livet. Minsta lilla känsla som kan förnimmas skapar mer glädje och gemenskap än den stängda dörren som håller känslorna på plats.

 Det är min förhoppning att du och jag kan mötas en dag ren i våra känslor så ilska, sorg, ledsenhet, besvikelse m.m. har känts färdigt och kan lämna plats  för glädje, gemenskap, lugn, harmoni m.m. istället.

Att få mötas och dela utan djupa hålor i vårt inre där vi sparat våra minnen och med dem starka känslor, gör oss mycket mer i nuet, i kärlek och utan rädsla.

Med dessa ord önskar jag dig en skön dag.

Med kärlek

Greenleaves Andersson

14. maj, 2018

Hej kära läsare.

Denna ljuvliga helg, har bjudit på så många underbara stunder. 

Lördagen började tidigt med plockning av nässlor och kirskål till en soppa. Soppan skulle bli till lunch för Drömgruppen. Jag måste säga att kombinationen utav dessa delikatesser är förunderlig. Har du inte provat gör det, här kommer receptet;

Lika delar nässla och kirkål, ca 5 dl av varje

Vatten 1 liter

Grönsaksbuljong efter smak

Gul lök 1 st stor

Salt och vitpeppar

1 dl grädde

Gör så här 

Hacka nässlor och kirskål väl. Tillsätt löken och låt allt koka upp ca 5 min. Smaksätt med buljong, salt och peppar. När detta är klart häll i grädden och låt allt koka ca 5-10 min till.

Kör med mixer och smaka av. Servera gärna med en rostad brödskiva till.

Mums

Ja, det var lördagsmorgonens arbete, så blev det Drömgrupp och arbete med drömmar. Jag har alltid genomgång av olika ämnen inom drömarbetet som kan vara till hjälp för deltagarna då de skall tolka drömmar hemma. Så arbetar vi med deras drömmar och det är så förlösande. Att se ett ansikte slätas ut när sorg, oro, ilska m.m. släpper taget är en så djup befrielse även för oss som tittar på då en drömhealing pågår och är klar.

När så drömgruppens timmar tagit slut och vi skiljts åt tog jag mig ut till trädgårdslandet som nu skulle bli fyllt med god sättpotatis och lök inköpt i  Väckelsång på Styraträdgårdens plantskola. 

Allt kom i jorden, så även lite rödbetor, mangold och rädisor. Det blir mums när det kommer upp och är klart.

Söndagen blev en liten halvdag, vaknade lite trött och kom liksom aldrig igång. Då tänkte jag att nä nu bryter vi och gör något helt annat. Så det gjorde vi och wow, vi åkte till Öland och Dröstorp utanför Skarpa Alby.

Detta var helt ofattbart ljuvligt, här blommade, Orkidéer som t.ex. St Pers nycklar, Adam och Eva samt flera mest roligt var det för Krutbrännaren var på väg upp så för första gången fick jag se denna Orkidée.

Runt omkring blommade Mandelblom, Kattfot, Ängsskrabba, solvända m.m. Så vackert.

Vi stannade till nere vid Kapelludden utanför Bredsättra, för att fiska egentligen men det upptäckte vi att det kunde vi bara glömma. Minst en meter lägre vattenstånd än vad jag har sett där under snart tjugo år. Däremot var det en ny fin brygga skapad och det var roligt att se. 

Runt omkring denna brygga befann sig nog 20 - 25 svanar, som villigt bullade upp sig när jag skulle fotografera dem, för att i nästa stund ta sats och dyka ner med huvudet i vattnet. Ja vad säger man. Tack i alla fall, tänker jag.

Ändå roligare var det i fredags, när jag slutade arbeta tittar jag ut igenom fönstret i min lokal och ser två extra bilar på parkeringen. Jisses tänkte jag, har jag missat eller dubbelbokat mig nu. Ser min kund åka och går ut på parkeringen. Där står en bländade snygg merceders som jag vet tillhör min bror. In i huset och ropar till min man, var är han min bror?

Svaret blev, vadå han är väl inte här. Men joho, det var han. Just då på promenad. Så det blev fika på Ellenäs, lite regn men vad gör väl det när man är i gott sällskap. Underbart med sådana överraskningar, tycker jag.

Vill du se bilderna från min Ölandsresa så ta en till in på Galleriet, där finner du dem.

Nu vill jag önska dig en skön måndag och tills vi hörs ett gott liv.

Med kärlek

Greenleaves Andersson

14. maj, 2018

Bergsskrabbor från Dröstorps ängar och mosse. Kör in vid Skarpa Alby på Öland så hittar du hit. Här finns just nu hundratals med Orkidéer av olika sort, samt Gullviva och Kattfot i olika färger. Underbart.

11. maj, 2018

Kära läsare välkommen hit idag!

Tackar för Kristi Himmelshelgen, igår för då fick jag arbeta med trädgården och så våra fröer i trädgårdslandet. En del frön sådde vi för snart en månad sedan men nu var det dags för utesådd.

När jag körde jordfräsen i trädgårdslandet, hann jag PRECIS bli klar när de första regndropparna och åskvädret dundrade in över mig. Puh, tänkte jag den dagen.

Igår började jag tidigt runt sju på morgonen med att rensa rabatt, hann aldrig med den i fjor höstas när jag kom hem efter vandringen så den var minst sagt full med ogräs. Nu är den så vacker och kommer att få in en del nya växter också. 

När den väl var färdig, då blev det sådd och precis som förra gången kom åskan mullrande. Vi blev färdiga med etapp ett, nästa blir när det torkat upp lite efter det våldsamma ovädret som drog fram igår kväll och inatt.

Då är det potatis och lök som skall ner i jorden, samt lite samsådd.

I trädgården är det som en fröjd, med så mycket som blommar, tulpaner, pärlshyacinter, påskliljor, getrams, lungört, julrosor, vivor, gulltörel, liten rosenkvitten, löjtnantshjärta m.m. Det är fantastiskt, Å så blommar ju körsbär, äppelträd och rhododendron.

Att bara sitta i trädgården ger lust och vila, även när jag arbetar där.

Vi har även lite andra besökare, här hittar du, Svart hackspett, Spillkråka, Blåmes, Svarthätta, Skata, Kråka, Starar, Pilfinkar, Fiskljuse, Rödhake m.m.

Våra kära bin, humlor, getingar och blomflugor m.m. är inte att förglömma.

Det är så skönt för kroppen med lite fysiskt arbete, vare sig det är en promenad, grävning eller lukning (rensning) m.m. det gör gott helt enkelt.

Även när vi är svårt sjuka är utevistelse och rörelse det vi behöver för läkning. Något man kanske inte tänker på är att när kroppen rör sig då stillas huvudet, så när vi bär många tankar är det bättre att gå ut en stund och lämna dem över till vår Gud, vårt universum. Det hjälper.

Att sitta inne och må dåligt är ett sämre alternativ, något som får mig att tänka på våra äldre. Dom skall sjutton få komma ut varje dag, punkt slut!

Med dessa ord kanske jag inte väljer att avsluta denna dagens blogg utan jag tror att det blir med en dikt.

Dansar i glädje

Dansen är smittsam, Glädjen likaså

Vi dansar på tå, så länge det går.

Tar långa steg, följer musiken.

Skrattar o fnissar, håller om varandra

Vi dansar i glädje, i flygande fläng.

I långdans o vals med armarna om din hals.

 

Copyright

Greenleaves Andersson

 

Trevlig helg!

 

Med kärlek

Greenleaves Andersson